Archicomm oktober 2016

Alles draait om beleving

Ook domotica oplossingen wil je voelen, ervaren en beleven. Wat zijn de mogelijkheden? Hoe werken ze in de praktijk en sluiten ze aan bij de eigen visie over wonen? Dankzij de realisatie van een State of the Art showroom is dit mogelijk.

Domoticaspecialist De Opera Domotica uit Oisterwijk opende in 2015 een 600 vierkante meter grote, nieuwgebouwde showroom die bezoekers de mogelijkheid biedt om echt te voelen wat de mogelijkheden op dit gebied zijn. Onder het motto ‘Discover your senses’ presenteert het bedrijf – dat sinds 1997 bestaat – naar eigen zeggen een kippenvelervaring die iedere bezoeker bijblijft. De Opera Domotica is een unieke locatie voor heel Europa waar alle zintuigen optimaal en op positieve wijze geprikkeld worden.

Eigenaar Jacco Troost beschouwt zichzelf als een perfectionist. Een eigenschap waar klanten alleen maar voordeel van hebben. “Wij doen geen concessies op het gebied van kwaliteit en bedieningsgemak. Alles wat bezoekers hier zien, draait om beleving en wij halen alles uit de kast. Zowel de reguliere consument als interieurarchitecten doen in deze State of the Art showroom enorm veel inspiratie op. Men waardeert deze reallife omgeving enorm, want vaak is er veel aandacht voor de uitstraling, maar vergeet men de akoestiek. Hier krijgen beide aspecten alle aandacht.”

grote thuisbioscoop laten maken

Wie de showroom van Opera Domotica betreedt, komt een andere wereld binnen. Een wereld waar geluid, licht en andere visuele aspecten voor een ongekende ervaring zorgen. De showroom beschikt over een dedicated home cinema, lightcontrol, multi room audio en video et cetera. “Hier ondergaan de mensen echt alle mogelijkheden die wij met ons systeem kunnen bieden. Dan gaat het om meer dan ervaren. Het is een beleving waarbij alle mogelijkheden geïntegreerd kunnen worden.

De opdrachtgever en architect bespreken hun wensen en wij geven een passend advies. Niet alleen op het gebied van audio, video en licht, maar op veel meer aspecten. Hoe wil de opdrachtgever gaan wonen en leven? Wat is de leefstijl en de gezinssituatie? Al dit soort vragen komen bij het oriëntatiegesprek aan bod. Het is ons doel mensen te laten begrijpen welke mogelijkheden er allemaal zijn voor in en rondom het huis alle systemen kunnen wij daarbij uitgebreid demonstreren zodat ook architecten en designers hun klanten hier ter plaatse kunnen inspireren. In deze showroom ervaart men domotica op het hoogste niveau.”

Voor architecten is het vanzelfsprekend essentieel om te weten hoe de systemen van De Opera Domotica in een ontwerp verwerkt kunnen worden. Dankzij de jarenlange ervaring beschikt deze specialist over alle vereiste kennis om een domotica systeem op te starten, uit te voeren en op te leveren. In deze showroom zijn in samenspraak met partners unieke interfaces ontwikkeld om een zo eenvoudig mogelijke bediening te realiseren. Want om een passend systeem te ontwerpen, is gedegen technische kennis vereist. Troost: “Veel moderne architectonische ontwerpen zijn standaard voorzien van een domotica systeem. Wij bieden ondersteunende middelen om de klant te informeren en indien gewenst staan we ze tijdens het ontwerp- en uitvoeringsproces bij.”

Er is dus veel meer te beleven dan audio, video en licht. Ook op het gebied van wellness, data, klimaatregulatie, zonwering plus de veiligheid in en rondom de woning is hier alles te bekijken en beleven. “Wij weten hoe deze oplossingen optimaal met elkaar te verbinden zijn zodat de opdrachtgever er geen omkijken meer naar heeft. Alles wordt door ons geïntegreerd en de gebruiker kan het complete systeem eenvoudig via tablet of smartphone bedienen. Wij noemen dat Easy Access.”

domotica in de tuin

Er is dus veel mogelijk. Nog optimaler genieten van film, in de woon- of slaapkamer. Selecteer daarbij het eigen favoriete licht of dim specifieke lampen. Daarnaast is het eenvoudig beheersen van buitenverlichting ook een optie. Voor de juiste sfeer of juist om ongewenste individuen af te schrikken. Want ook veiligheid is een belangrijk aspect bij het domotica concept van De Opera Domotica.

Troost noemt nog een aantal bijzondere voorbeelden. “Wakker worden met de geur van versgebakken broodjes? Dat kan. Deze optie is heel eenvoudig in het domotica systeem te integreren. Datzelfde geldt voor licht, muziek en andere geluiden. In onze showroom is tevens een aircosysteem geïntegreerd waarbij bezoekers kunnen kiezen uit vier geuren. Iedereen heeft de mogelijkheid om in eigen huis en omgeving de persoonlijke voorkeuren tot in detail uit te werken. Optimaal genieten is bij dit alles het uitgangspunt. Wij ontwerpen, begeleiden en realiseren in iedere fase en denken continu mee. Van start tot en met de oplevering. Dit alles is in handen van één projectleider. Deze bespreekt de voortgang met de bouwmanager, elektricien, bouwbedrijf en architect.”

De Opera Domotica heeft voor deze uitzonderlijke hoge kwaliteit de CEDIA Award (de Oscars van de internationale domoticawereld) gewonnen als beste showroom. Een mooie opsteker voor Troost. “Bij deze Award doen alle landen met uitzondering van de USA mee. Het is voor ons een mooi stukje waardering en daar zijn we zeker trots op.”

 

Dit artikel is geschreven door: Rob Buchholz
Bron: Archicomm oktober 2016