Uw auto & domotica; wat is nu al mogelijk?

Woningen worden steeds slimmer gemaakt door high-end domotica systemen te integreren. Auto’s worden ook steeds slimmer en zijn inmiddels rijdende computers geworden. De nieuwe technologie in auto’s sluit vaak naadloos aan bij die van uw woning. We zien dat steeds meer autofabrikanten er rekening mee houden en de samenwerking gaan opzoeken. Dit geeft voor u nieuwe mogelijkheden, namelijk het koppelen van de auto aan uw woning.

In de praktijk zijn we slechts enkele voorbeelden tegengekomen, maar het kán al wel met sommige automerken. We verwachten dan ook dat dit een opkomende trend is die wij nauw in de gaten blijven houden. Veel van onze klanten zullen hun auto graag koppelen aan het Crestron domotica systeem van hun woning.

Uw auto koppelen aan uw woning

Stelt u zich eens voor. U rijdt op de snelweg, onderweg naar een familiebezoek, en ineens vraagt u zich af of u thuis wel echt alle deuren gesloten heeft voordat u vertrok. U geeft een voice-command aan uw auto en die maakt verbinding met uw woning. Twee seconden later laat de auto u weten dat alle deuren gesloten zijn. Interessant en handig, nietwaar?

Denk ook aan de situatie dat u onderweg naar huis bent en uw auto registreert dat u over 30 minuten thuis aankomt. Uw domotica systeem kan de verwarming en verlichting dan alvast aanzetten. Zo zijn er uiteraard nog tal van voordelen te noemen van een koppeling tussen uw auto en uw woning. De koppeling kan ook de andere kant op. U kunt vanaf uw app de auto laten voorverwarmen of deuren openen. Het zorgt uiteindelijk voor nóg meer gemak en comfort.

Beschikbare koppelingen

Afhankelijk van het merk auto wat u heeft zijn er al koppelingen met uw woning beschikbaar. In uw woning moet u wel een domotica oplossing hebben waaraan uw auto gekoppeld kan worden. Er zijn op dit moment drie globale koppelingen beschikbaar via Alexa, Homekit en Android.

Met Alexa van Amazon is er al een koppeling met o.a. Ford, BMW en Toyota. Zie hier de hele lijst met ondersteunde auto’s. Het kan zijn dat Alexa is ingebouwd of dat u gebruik maakt van Echo Auto. Hiermee kunt u uw huis besturen.

Apple & Android

Homekit van Apple en Apple Carplay werken goed met elkaar samen. Als u een auto hebt met Carplay en ook een Homekit systeem thuis, dan zou u deze moeten kunnen besturen. De functionaliteit is momenteel nog beperkt tot het activeren van scenes en Siri opdrachten. Dit zal de komende jaren waarschijnlijk nog worden uitgebreid.

Android auto kan via Google Home ook uw woning besturen. Het platform van Google Home krijgt steeds meer koppelingen en zo kunt u dus op afstand al een hoop zaken bedienen. Tesla heeft op dit moment nog geen koppelingen beschikbaar met uw woning.

Op dit moment zijn er al twee gerenommeerde merken die volop mogelijkheid bieden om uw voertuig aan uw woning te koppelen. We hebben het dan over Mercedes Benz met MBUX en over BMW via SmartThings.

"Wist u dat: Android Auto en Carplay zijn ook via inbouw radio’s te gebruiken. Zo kunnen wij ze retrofitten in een oudere auto."

Mercedes Benz met MBUX

Diverse smarthome producten, waaronder Crestron, kunnen worden bediend met de spraak assistent van MBUX van Mercedes Benz. Om van deze service gebruik te kunnen maken heeft u een Mercedes Me-ID nodig waarvan wij een koppeling inregelen met uw domotica systeem. Tijdens het rijden kunt u op deze manier zaken in uw woning bedienen.

Bent u onderweg naar huis en wilt u thuis komen in een verlicht en warm huis? Dan kunt u deze instructies middels de spraak assistent in uw auto doorgeven aan de woning. Uw handen blijven aan het stuur en uw woning wordt gereed gemaakt voor uw komst.

BMW via SmartThings

De nieuwste BMW modellen zijn voorzien van een SmartThings koppeling, de splinternieuwe integratie van BMW. Met een SmartThings account kan er een koppeling worden gemaakt met het domotica systeem van uw woning. Hiermee kunt u onderweg alle slimme zaken in uw woning beheren en bedienen. Zo heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om aangepaste of vooraf ingestelde routines te activeren.

De Smart Home Monitor op uw MBW in-car display geeft een melding wanneer er iets in of om uw woning gebeurt. Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden. Informeer bij uw BMW dealer of uw auto geschikt is voor de SmartThings koppeling.

De beste high-end domotica

Gemak en comfort staat centraal bij onze klanten. Door de auto aan een woning te koppelen realiseren we dit. Naast de auto kan vrijwel alles in-en rondom de woning eenvoudig worden gekoppeld aan het gerenommeerde Crestron domotica systeem. Bedien uw verlichting, verwarming, zwembad, thuisbioscoop en speakers allemaal vanuit één app of touchpad.

Kies voor gemak en kwaliteit. Kies voor het team van De Opera Domotica. Wij adviseren, ontwerpen en installeren het graag in uw woning. Wilt u meer weten over wat wij precies voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een bezoek aan onze showroom.