Beveiliging “Internet of Things” zeer fragiel

Eerder dit jaar kwamen de gebruikersnamen en wachtwoorden van meer dan 8000 internet of things devices op straat te liggen. Hackers wisten in te breken op de apparaten en zetten de gegevens online. Een nachtmerrie voor de fabrikanten, maar vooral voor de gebruikers. Deze inbreuk was een perfecte illustratie van de problemen rondom de beveiliging.

IT professional Roland Schwab maakte hier een infographic van. Deze laat goed zien hoe slecht de beveiliging van de apparaten is. Natuurlijk is het wachtwoord wachtwoord nog onverminderd populair.

Routers, beveiligingscamera’s en andere smart devices zijn een gewild doelwit voor hackers. Hoe voorkom je nou een dergelijke aanval?

Zo ga je zorgvuldig om met Internet of Things devices

  • Wil je op een hoger niveau beveiligen? Laat een specialist dan kijken naar gebruikersnaam en wachtwoord
  • Wachtwoorden zijn nu al vrij snel te kraken. Met een supercomputer, die op korte termijn op de markt komt, zal dit in luttele seconden zijn gebeurd bij gebrek aan zorgvuldigheid.
  • Staat je netwerk open? Dan ben je ook kwetsbaar, al heb je jouw apparaten nog zo goed beveiligd. Kies voor een gelijke strenge beveiliging voor het delen van gegevens.

Stel je bent gehackt. Wat gebeurt er en wat doet je?

  • Is het systeem eenmaal gehackt dan zijn andere apparaten en systemen vaak bereikbaar en dus toegankelijk voor hackers.
  • Betrouwbaarheid van fabrikant is zeer belangrijk. Ben je er bewust van dat gegevens worden gedeeld en gebruikt voor bijvoorbeeld marketingactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan het delen van jouw kijkgedrag.

Ben je gehecht aan jouw privacy dan kom je er niet onderuit om de juiste maatregelen te treffen. Het is lastig voor een leek om te doorgronden wat je precies in huis haalt en wat er gebeurt. Schakel daarom altijd een specialist in.