Building Management System (BMS) biedt kansen!

Voor gebouwbeheerders en bewoners

Het nut en de noodzaak van een BMS begint bij gebouwbeheerders langzaam maar zeker bekender te worden. Een BMS is een Building Management System, ook wel een gebouwbeheersysteem genoemd. Dit systeem wordt vaak gezien als een zeer complex systeem, maar wij zien het juist als dé perfecte kans voor gebouwbeheerders om goed inzicht en controle te krijgen. De Opera Domotica heeft al ruim 20 jaar ervaring op het gebied van ontwerpen, plaatsen en inrichten van high-end domotica systemen in woningen en gebouwen.

Voor gebouwbeheerders liggen er veel kansen en mogelijkheden met behulp van slimme domotica-oplossingen. In de praktijk gaat het vooral vaak mis wegens een gebrek aan aandacht voor de nuances van het systeem en de behoeften van de bewoners. Er wordt gekozen voor een kant-en-klare oplossing of een BMS-ontwerpspecificatie uit een eerder schema wordt eenvoudigweg geknipt en geplakt. Dit levert in geen geval het gewenste resultaat op. Het kan echter ook slimmer en beter!

Kloof tussen HVAC en BMS

Het grootste probleem is te vinden in de kloof tussen het HVAC-systeem en de BMS besturing, of eigenlijk tussen de kwaliteiten van de experts dit zich met deze zaken bezig houden. Het zogenaamde knip- en plakwerk van eerdere schema’s komt in de praktijk vaker voor, waardoor er ineens twee besturingssystemen naast elkaar in silo’s werken. Hierbij wordt het HVAC systeem geprogrammeerd door een BMS besturingsspecialist, die geen interesse heeft om met de AV-integrator te werken.

Crestron systeem

Deze expert interesseert zich niet voor de manier waarop deze kan worden gekoppeld aan – of geïntegreerd met – het Crestron systeem dat elders in huis wordt gebruikt. Dit is de taak van een HVAC specialist. Hier zie je duidelijk de kloof tussen de twee specialisten. Wanneer een BMS besturingsspecialist het HVAC systeem programmeert, dan zorgt dit uiteindelijk voor een negatief effect op de ervaring van de eindgebruiker.

Een correcte installatie is van groot belang

Samenwerking is in de basis altijd goed, maar de ervaring van de eindgebruiker wordt negatief beïnvloed wanneer de ene professional de taken van de andere professional probeert over te nemen. De installateurs moeten kunnen garanderen dat het BMS en de werking ervan echt geïntegreerd is met het slimme gebouw, of het slimme huis en dat het de best mogelijke oplossing voor de klant biedt.

AV- en BMS-integratie

Om een project te laten slagen is een ruime ervaring met AV- en BMS-integratie nodig. De professionals moeten goed thuis zijn in de taal en de topologie die nodig zijn om een gebouw volledig te integreren, of het nu gaat om een ​​eenvoudige HVAC-interface of een complete slimme gebouwinfrastructuur. Door de BMS controle en integratie goed te krijgen, krijgt de klant een betere klantervaring en wordt het werk uiteindelijk gemakkelijker.

Wij hebben de knowhow in huis

De Opera Domotica heeft een ruime ervaring en kan de juiste ondersteuning bieden bij de belangrijkste beslissingen die moeten worden genomen. Wij zorgen voor het correct programmeren van het BMS én we zorgen ervoor dat het goed kan worden geïntegreerd via het slimme platform dat gebruikt wordt.

Allerlei soorten gebouwen

Dit kunnen wij doen voor grotere gebouwen, waarbij wij gebouwbeheerders van dienst zijn, maar natuurlijk ook bij woningen. We kunnen bijvoorbeeld alarmmeldingen uit het BMS integreren in het smart home-platform, zodat bij een storing meldingen naar de juiste personen kunnen worden gestuurd. Zo maken wij een huis proactief, waarmee het zelf problemen kan identificeren en oplossen voordat het probleem door de woningeigenaar wordt opgemerkt.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

De Opera Domotica is dé high-end domotica specialist die met je meedenkt. Wil je verlichtingscontrole, grond- of schildetectie, luxe schakelmateriaal, een thuisbioscoop of wellicht een multiroom AV? Wij realiseren de oplossing die écht voor jou werkt. Hiervoor zetten wij dan ook meer dan 20 jaar ervaring in. Wil je meer weten over wat wij precies voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.