The road to the perfect cinema

De ideale thuisbioscoop

Wat is de ideale thuisbioscoop? Bij verschillende opdrachtgevers mochten we de afgelopen jaren een thuisbioscoop realiseren. Nu is onze eigen showroom aan de beurt en maken we de perfecte thuisbioscoop. Ons uitgangspunt? Het moet een ruimte zijn die geïntegreerd is in de woning, dus ook op verschillende manier kan worden gebruikt. In 2013 wonnen we nog een wereldwijde CEDIA award voor “Best Home Cinema” en in 2015 een CEDIA award voor “Best Showroom”. Nu gaan we voor de overtreffende trap en realiseren we niets minder dan die ideale thuisbioscoop. Hoe we dat hebben gedaan dat lees je verder in onze projectbeschrijving.

De basis van de ruimte

De gigantische zichtbare opbouwspeakers zijn verleden tijd. Althans, alle elementen in de perfecte thuisbioscoop worden netjes weggewerkt. We starten daarom met het bouwen van een houten geraamte (plafond) waar we de speakers op de juiste plek in kunnen hangen, volledig uitgaande van de zitposities wordt de optimale Dolby Atmos positionering en daarmee de ultieme bioscoopbeleving gecreëerd.

Achter de het projectiescherm in de ruimte worden de frontspeakers geplaatst. Samen met de speakers in het plafond, weggewerkt achter een akoestisch transparante stof, zorgt een immersive beleving. Dat wil zeggen de gebruiker wordt overspoeld met geluid.

De krachtpatsers

Geluid

Het geluid van de thuisbioscoop is gebaseerd op Dolby Atmos, DTS:X, THX. In de bioscopen die je kent wordt deze norm THX als basis gebruikt voor de systemen en is dus zeer professioneel. Het format Dolby Atmos schrijft voor hoe speakers geplaatst moet worden ten opzichte van de luisterpositie. In onze home cinema kiezen we voor een 7.2.4. opstelling met een totaalvermogen van 8000 Watt. Dat lijkt misschien overdaad, maar met de juiste plaatsing zorgt dit juist voor de perfecte bioscoopbeleving.

De speakers zijn afkomstig van het merk dARTS (dARTS 535 serie) en worden gekalibreerd geleverd. Ze worden in het houten geraamte geplaatst, afgestemd op de ruimte en gebruiker. Op een 2x 16-kanaals versterker van Audyssey zijn alle speakers aangesloten en dan kan het meten beginnen.

De realisatie van de showroom is een samenwerking tussen De Opera Domotica en Q82 Acoustics. Voor dit project hebben we kennis en kunde gebundeld en komen zo tot het perfecte geluid. Zo is o.a. alle resonantie eruit gehaald en hebben we verschillende maatregelen getroffen om die superieure geluidsbalans te realiseren. Zo maken we o.a. gebruik akoestische stoffen en wandpanelen. Ook akoestische kunst behoort tot de mogelijkheden.

Beeld

Een curved screen is de norm in onze ideale thuisbioscoop. We kiezen voor een 120 inch Supreme 3 4K scherm. Dit is een akoestisch transparant scherm. Dat wil zeggen dat het beeld geluid doorlaat. De speakers zijn dan ook achter en naast het scherm geplaatst. Dit moet je zeker komen beleven. Het beeld wordt geprojecteerd door de 4K Barco beamer en levert niets minder dan superieure beeldkwaliteit.

Wat nog meer bijzonder is aan deze thuisbioscoop? Wanneer er wordt gesproken in films komt het geluid vanaf de positie van de desbetreffende persoon.

De laatste films in 4K? Die vind je via het geïnstalleerde Kaleidescape. Je hoeft je dus geen moment te vervelen of eindeloos door Netflix te bladeren. Kaleidescape heeft het grootste aanbod in 4K films, ruim 11.000 films en 2000 series. Waar Kaleidescape geen enkele compressie doet, doen partijen als Netflix en Apple een compressie van factor 5. Bij een groter beeldscherm levert dit ruis in het beeld op.

Thuisbioscoop laten maken

De styling

Omdat we van de thuisbioscoop een ruimte maken die verschillende functies heeft, kiezen we voor voor een inrichting die aansluit bij de rest van de woning. We hebben hiervoor samengewerkt met interieurarchitect Kees van Strijdhoven (Huis van Strijdhoven). Met een simpele druk op de knop is de ruimte om te toveren van living naar thuisbioscoop en andersom.

Ook de verlichting (DALI gestuurd) draagt bij aan de mood in de ruimte. Met ledstrips benadrukken we de grootte van de ruimte. Om de mood te bepalen zijn alle kleuren van de regenboog beschikbaar. De verlichting is ook gericht op de gebruiker en ingericht zoals je van een smart home mag verwachten.

In de ruimte is ook nog een verbijzondering geplaatst in de vorm van een sterrenhemel (DMX gestuurd). Zie je het al voor je? Wij wel! Het plafond van de sterrenhemel is voorzien van volledige transparante akoestische stof, voor een goede doorlating van licht en de juiste demping van geluid. Je zult deze sterrenhemel misschien herkennen van de Airbus 380.

Lutron blinds verduisteren de ruimte wanneer dat is gewenst. En ze doen dit uiteraard geluidloos, zodat je ongestoord verder kunt kijken naar jouw favoriete film.

Zelf ervaren?

Alles is Domotica gestuurd, zoals je van ons mag verwachten. Met Crestron besturen we beeld en geluid. Ook de schakelaars van Basalte zijn hierop aangesloten en de verse luchttoevoer in de ruimte is hierdoor geregeld.

Wilt u dit zelf komen ervaren? Kom dan zeker bij ons langs in de showroom. Dan verzorgen we met alle plezier een demonstratie van onze zeer exclusieve thuisbioscoop.

Interieurontwerp Huis van Strijdhoven
Implementatie: Q82 acoustics – Akoestiek, meting, aanbrengen.