De Opera Domotica bestaat al meer dan 19 jaar en is op alle domoticagebieden actief. Wij voeren de regie over het geheel en zijn daarnaast erkend vakspecialist op het gebied van audio/video, wellness integratie en high security. Daar waar nodig werken wij samen met andere specialisten met als doel: u het allerbeste bieden. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan advies over licht, beveiliging en akoestiek.

Cedia awards

Onze dienstverlening is diverse malen erkend door de CEDIA. Verschillende projecten werden over de afgelopen jaren bekroond met een CEDIA award.

akoestische stoffen

Akoestiek

Optimale beleving

Wist u dat 50% van ons kijkplezier bestaat uit een goede beleving
van geluid?
Deze beleving begint bij het begrijpen en analyseren van de akoestiek. Iedere ruimte heeft een eigen akoestiek. Dat heeft grotendeels te maken met de vormgeving van de ruimte en het materiaalgebruik in deze ruimte. De Opera Domotica is opgeleid specialist binnen deze bijzondere leer en lid van het Akoestische Genootschap. Zo halen we het maximale uit ruimtes als een thuisbioscoop of woonkamer. Ook minimaliseren we op deze manier mogelijke geluidshinder, bijvoorbeeld door nagalm, die kan ontstaan.

Oplossingen

We maken bij de De Opera Domotica gebruik van diverse materialen die geluid absorberen of lawaai beperken. In de ruimtes die wij inrichten maken we o.a. gebruik van de onderstaande oplossingen:

Akoestische wandpanelen

Bij wandpanelen denkt men al snel aan lelijke elementen die ver weg staan van het interieur. Echter niets is minder waar. De akoestische wandpanelen zijn in iedere vorm of grootte te maken en passend voor ieder interieur. Zelfs kunst heeft zijn weg naar deze panelen gevonden en er worden dan ook als verfraaiing van verschillende ruimtes ingezet.

Akoestisch stucwerk

Misschien bent u onlangs verhuisd en heeft u in een lege ruimte gestaan. Probeer dan maar eens een gesprek te volgen, zonder dat u hier vermoeid van raakt. Natuurlijk zorgt het interieur voor een hele andere akoestiek in de ruimte, maar met akoestisch stucwerk neemt u hier een flinke voorsprong op. Het stucwerk kan op iedere oppervlak worden aangebracht en is in iedere gewenste kleur en structuur beschikbaar.

silent sto top akoestische stucwerk
akoestische stoffen

Akoestische stoffen

In tegenstelling tot de geluidsdempende maatregelen die hierboven worden genoemd zijn akoestische stoffen juist geluiddoorlatend. Ze worden gebruikt om geluiddempende producten een andere uiterlijk te geven, dat beter aansluit bij het interieur. Het gaat hier dan ook niet zozeer om de akoestische werking, maar vooral om de esthetische kwaliteit. Er zijn dan ook talloze uitvoeringen beschikbaar. Het gebruik van deze stoffen wordt vaak toegepast in thuisbioscopen, woonkamers, maar ook kinderkamers. U vraagt zich misschien af hoe het zit met de brandveiligheid? Alle stoffen zijn uiteraard vlamwerend.

Keuze voor de vloer

Net zoals bij de wanden en het plafond speelt ook de afwerking van de vloer een belangrijke rol als het gaat om de akoestiek in een ruimte. Welke materiaalkeuze u hierin ook maakt, er zijn altijd maatregelen te treffen die zorgen voor het beperken van geluidshinder. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van kleden of juist verharding. Allen hebben ze invloed op de ruimte.

Voor geluidsdemping richting de andere ruimtes zijn er ook verschillende oplossingen. Hier denken wij aan een zwevende vloer of een box-in-box oplossing.

Indeling

Haal het maximale uit de ruimte

Om geluid maximaal te beleven, zonder storende factoren, is de indeling van de ruimte zeker zo belangrijk als het gebruik van akoestische materialen. Waar plaatst u bijvoorbeeld de speakers? En welke invloed heeft meubilair op de akoestiek van een ruimte? Voor een uitgebalanceerde akoestiek zijn dit zaken die zorgvuldig worden geanalyseerd. Het veranderen van de kamer-indeling of het verkleinen van de ruimte zou al heel veel kunnen doen voor de akoestiek in een ruimte.

Apparatuur en akoestiek

Ga voor 100%

Onze conclusie: U kunt nog zoveel uitgeven aan de beste apparatuur, maar als de akoestiek in de ruimte niet op orde is zal de beleving van geluid nooit 100% zijn.

Wilt u de akoestiek in een ruimte verbeteren of wilt u een slechte akoestiek juist voor zijn? Neem dan via ons contactformulier vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met u mee.

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?