Domotica voor de jachtbouw

Slimme automatisering in de jachtbouw

In onze huiselijke omgeving heeft Domotica al lang geleden zijn intrede gemaakt. Huizen worden ingericht met slimme oplossingen om de energie te beheren, de verlichting te regelen of het thuis entertainment zo in te richten dat er in iedere ruimte van muziek of beeld wordt genoten. Ook in de zorg wordt steeds meer nagedacht over slimme huisautomatisering. Een sector die misschien minder bekend is, maar zeker in beweging, dat is de maritieme sector.

Transportation automation

Transportation automation, je zou het “Domotica voor onderweg” kunnen noemen. Een aantal jaar geleden was wifi op reis nog een luxe. Nu zijn we inmiddels zo ver dat er verschillende slimme oplossingen zijn, zoals domotica in het vliegtuig, op schepen en zelfs in luxe campers. Het wordt allemaal ingebouwd om de consument zoveel mogelijk comfort te kunnen bieden. We willen op onze vakantie tenslotte ontzorgd worden, toch?

domotica voor de jachtbouw

Domotica en de reiservaring

Iedere reiziger is blij als hij een entertainmentset aantreft tijdens een lange reis. In de jachtbouw gaan ze daar nog veel verder in. Er worden volledige bioscopen ingericht om ervoor te zorgen dat reiziger niets te kort komen. Met Domotica creëer je de ultieme beleving voor de mensen aan boord. Denk bijvoorbeeld aan lichtschema’s die volledig zijn afgestemd op de soort reis. Ruimtes worden voorzien van de juiste verlichting en het juiste klimaat om te kunnen werken of te relaxen. Allemaal eenvoudig te bedienen met je tablet of smartphone.

Domotica en de kapitein

Domotica draait niet alleen om comfort en entertainment, maar ook om veiligheid en “in control zijn”. Een Domoticasysteem voor een jacht of schip zorgt ervoor dat de kapitein overzicht behoudt. Zo beschikt Crestron bijvoorbeeld over een geïntegreerd navigatiesysteem en kunnen verschillende veiligheidsfactoren en camera’s worden gemonitord via het controlpanel.  Gegevens als windsnelheid, temperatuur, tank -en accu gegevens staan allemaal overzichtelijk in de interface weergegeven. Alles om de reis zo soepel mogelijk te laten verlopen.

domotica plezierboot

Onze tips:

  • Slimme netwerkcontrollers zorgen ervoor dat landline, wifi, 4G en satellite slim omschakelt zodat er altijd maximale bandbreedte in iedere situatie beschikbaar is.
  • Distributie van UHD video content kan via Cat6, fibre en met de nieuwste ontwikkelingen via het bestaande Gigabit netwerk (Crestron NVX Digital media).
  • Hoogwaardige audioweergave in beperkte ruimte wordt opgelost door de Opera domotica door toepassing van 4cm diepe hoogwaardige speakers. Kwaliteit zoals deze nog niet beschikbaar was.

Wat kan De Opera Domotica betekenen?

De Opera Domotica heeft een jarenlange ervaring met diverse projecten. Dagelijks houden onze programmeurs zich bezig met het ontwerpen van slimme oplossingen, o.a. voor luxe woningen, zorginstellingen en de jachtbouw. Voor de Beothuk (zie bovenstaande foto) richtten we in 2008 alle Domotica in. O.a. de verlichting, audio/video en de navigatie namen we voor onze rekening. Allen aangesloten op het Crestron systeem.

Teksten zijn eigendom van De Opera Domotica
Credits afbeeldingen: Crestron