Laat je Domotica niet hacken

Kwetsbaar voor hackers

Je komt thuis en de hele verlichting begint te knipperen. Dat is toch een vreemde gewaarwording en recent ook de realiteit. Een deel van de domoticaproducten die bij de grotere electronicaconcerns verkrijgbaar zijn, blijken erg kwetsbaar voor hackers.

In dit geval waren de producten van Philips (HUE) de klos. Hackers hebben namelijk onlangs via een drone de cyberaanval ingezet op de verlichting in een bedrijfstoren. Ze infecteerden de verlichting met een virus (worm) en zorgden voor een “SOS” bericht in morse code. Het virus wordt overigens stellig ontkend door Philips.

Dit alles werd recent bekendgemaakt in het rapport “Internet of Things goes Nuclear” dat door het Weizmann Institute for Science te Tel Aviv werd gepubliceerd.

Hoe kan dit?

Philips maakt gebruik van een open online netwerk. De HUE producten communiceren met het netwerk door een ZigBee-connectie, waarin een lek was ontstaan dat de apparatuur eenvoudig doelwit maakte voor de hackers.

Hoe voorkom je dit?

Het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Maak een bewuste keuze voor de juiste producten die niet openstaan richting het internet. Hiermee vermijd je de risico’s die het verzenden van data met zich mee kunnen brengen.

Het vermeende lek is inmiddels verholpen met een update. Toch geeft het aan hoe kwetsbaar de apparatuur is. Het slim inrichten van een huis wordt steeds populairder. Maak dan vooral de juiste keuzes voor de inrichting van de infrastructuur.

Een slim huis is prachtig, maar laat je goed adviseren!

Datum: 24 november 2016
Teksten zijn eigendom van De Opera Domotica
Bronnen: NU.nl