Wat u niet moet doen met Domotica / Smart home

U wilt genieten van een smart home en dus verdiept u zich in de wereld van high-end domotica. Misschien heeft u meerdere oplossingen in de praktijk gezien en gedacht: ‘Dat wil ik ook!’ Begrijpelijk, maar het is wel belangrijk om het goed aan te pakken. We zien vaak dat het in de praktijk lang niet altijd even goed gaat.

Bij De Opera Domotica ontwerpen we een domotica systeem welke aansluit bij uw leven. Wij denken vanuit functionaliteit en creëren een alles-in-een systeem die bij u past. Wij zien namelijk ook vaak hoe domotica niet moet. In dit artikel geven wij u een aantal voorbeelden.

Begin bij het begin

Een Crestron domotica systeem aanleggen vraagt om een zeer goede voorbereiding. Deze begint al bij de architect van uw nieuwbouw of verbouwing. Alle bekabeling kan dan netjes ingetekend worden. We zien vaak dat woningeigenaren domotica zien als iets dat alleen betrekking heeft op het klimaat en de verlichting. Niets is minder waar!

Domotica is het hart van het huis. Het systeem kan gekoppeld worden met de poort, zwembad, verwarming, audio- en videosystemen, beveiliging, deuren en toegangspoorten. Dit alles kan vanuit één app en met één druk op de knop bediend worden. Wij vertalen uw leefstijl naar technische oplossingen in de woning. Uw leven en dat van uw gezin staat centraal in ons domotica ontwerp.

Installateur en domotica

Zoals we al eerder hebben aangeven is een verbouwing hét ideale moment om direct aandacht te besteden aan domotica. Als de installateur de elektra opnieuw komt aanleggen, dan is dat het perfecte moment om direct domotica mee te nemen. Helaas gebeurt dit meestal niet of komt er alleen een systeem om de verlichting te bedienen met een app. Dit kan werken, maar nog steeds komen er vijf schakelaars aan de muur. Dit had ook één slimme schakelaar kunnen zijn met meerdere functies.

Onjuist regelen van het klimaat

Op diverse punten in de woning hangen vaak thermostaten waarmee de temperatuur per ruimte of verdieping kan worden ingesteld. Als de kinderen boven huiswerk moeten maken, dan zetten ze daar even de verwarming aan en het is zo aangenaam warm. Deze functionaliteit is breed beschikbaar en werkt goed. De klimaatinstallatie is echter vaak een op zichzelf staand systeem zonder dat deze is gekoppeld aan de rest van de woning. Dat is zonde, want het systeem kan veel slimmer werken met een domotica integratie.

Als er bijvoorbeeld in de bijkeuken een deur naar buiten lang openstaat, omdat u deze vergeten bent om dicht te doen, wat moet de cv-ketel dan doen? De temperatuur in de ruimte zakt, dus de verwarming springt standaard aan en staat onnodig te verwarmen. In een huis met slimme domotica zijn de deursensoren gekoppeld en ontvangt u een melding dat er een deur te lang openstaat. U kunt dan zelf bepalen of de verwarming aan moet gaan.

Zwembad ter plaatse bedienen

U laat een zwembad aanleggen in uw tuin of onder uw woning en bent eindeloos trots met het uitgebreide bedieningspaneel. U kunt eenvoudig alle waarden aflezen om de waterkwaliteit op peil te houden en het zwembad wordt makkelijk op de gewenste temperatuur gebracht. Ideaal! Of toch niet? Wat als u nu thuis komt en u wilt direct even een baantje trekken? Dan is het zwembad nog te koud en moet u minimaal een uur wachten voor het water warm genoeg is. Dit geldt overigens niet alleen voor zwembaden, maar bijvoorbeeld ook voor thuissauna’s.

Door uw zwembad installatie te koppelen aan het domotica systeem kunt u er veel meer gemak uithalen. Zo is alles op afstand te bedienen en te monitoren. Ook krijgt u bijvoorbeeld realtime een melding van storingen aan de warmtepomp waardoor u deze snel kan laten oplossen.

Alle audio werkt los van elkaar

DHet is heerlijk als u uw favoriete muziek kunt streamen vanaf uw smartphone. Vaak worden er in diverse ruimten in huis slimme audio oplossingen geplaatst. U heeft een mooie uitgebreide homecinema set, een speaker in de keuken, in de badkamer zit iets in het plafond en bij de kinderen in de kamers staat weer iets anders. De integratie van audio gaat vaak stap voor stap en dus staan al deze systemen los van elkaar. Losse oplossingen zijn zelden écht slimme oplossingen. Wij inventariseren uw wensen en gaan deze hierna ontwerpen in uw woning. Hierdoor krijgt u een echt multi-room audio systeem wat in alle verschillende ruimtes werkt en vanuit 1 plek te bedienen is.

Beveiliging geeft geen melding

Tijdens een grote verbouwing komt de beveiliging ook ter sprake. Natuurlijk is het belangrijk om uw televisie en/of uzelf te beveiligen. Een goed beveiligingssysteem bestaat uit meerdere lagen en geeft u tijdig een waarschuwing. Helaas doen veel traditionele alarmsystemen dit niet en gaat er enkel een melding naar de meldkamer.

Met een geïntegreerd beveiligingsplan krijgt u zelf direct een melding op uw telefoon bij een verdachte activiteit en ziet u gelijk het camerabeeld. Zo kunt u meteen de nodige actie ondernemen. Een goede beveiliging die geen melding geeft is geen optimale beveiliging. Uiteraard moet alles goed beveiligd worden, van het kleinste raam tot de poort.

Wij maken uw woning écht slimmer

Meerdere losse systemen die niet of slecht met elkaar communiceren maken een woning niet slimmer. Met dit artikel hebben we hiervan meerdere voorbeelden laten zien. Wilt u uw woning wél echt slimmer maken? Dan staat het team van De Opera Domotica voor u klaar.

Wij bieden high-end domotica oplossingen die voortdurend met elkaar samenwerken voor optimaal comfort, gemak en veiligheid. Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij informeren en adviseren u graag.