Techtrends voor het huis ultra hd4k

De afgelopen eeuw kende een enorme ontwikkeling op het gebied van nieuwe technologieën. Harder dan ooit ontwikkelen deze technologieën zich door en wordt er ook plaats gemaakt voor nieuwe technologieën. CEDIA, de wereldwijde autoriteit op het gebied van residentiële elektronische systeem professionals blogde er al regelmatig over en schreef verschillende whitepapers. Wat zijn de huidige trends op het gebied van huisautomatisering en hoe kijken wij Domotica specialisten hiertegen aan? Je leest het in ons eerste deel (van vijf delen) van deze trendblog.

Introductie van Ultra-HD/4K

Met de komst van de digitale tv veranderde de manier waarop wij allemaal tv kijken. Niet alleen werd de resolutie met HD vele malen beter, maar we kregen er vaak ook extra schermen bij waarmee we met de tv interacteerden. Een goed voorbeeld hiervan is The Voice, waarbij het publiek actief bezig is met de tablet en smartphone om mee te doen met de verschillende spelelementen binnen het programma.

Maar welke invloeden heeft de introductie van 4K eigenlijk op onze woonomgeving?

Crestron domotica voor thuisbioscoop

Mogelijkheden voor de home cinema

De resolutie heeft inmiddels weer een enorme vlucht genomen en de introductie van 4K (een resolutie van 2160p, oftewel 3840×2160, of 4096×2160) hebben we achter ons liggen. 8 miljoen pixels op je beeldscherm, een mooie ontwikkeling als je het ons vraagt. Dit brengt vele mogelijkheden met zich mee voor de home cinema liefhebbers onder ons. Op een kleine tv zijn dergelijke pixel aantallen nauwelijks zichtbaar. Het biedt echter wel de mogelijkheid om het scherm te vergroten zonder, op het blote oog, beeldkwaliteit te verliezen.

Een ander voordeel is er voor de 3D liefhebbers. Het kijken van 3D films vergt behoorlijk wat van een home cinema. Diverse fabrikanten hebben inmiddels een tv met 4K resolutie op de markt gebracht. Met de juiste infrastructuur krijg je een optimale filmbeleving en kun je, zonder 3D bril, films kijken in een hoge resolutie.

Waar moet je rekening mee houden?

De installatie van een home cinema met 4K mogelijkheden brengt ook een andere infrastructuur met zich mee. Zo zijn de meeste woningen voorbereid met koperen netwerkbekabeling, al dan niet uitgevoerd als CAT6, door het hele huis. Deze bekabeling heeft alleen niet voldoende capaciteit om 4k video content in de volle resolutie en framerate weer te geven. Bij een installatie zul je dus over moeten gaan op een verbinding van glasvezel. Dit om de kwaliteit en snelheid te kunnen waarborgen die het kijken van een film zo prettig maken.

Crestron Domotica voor slimme woning

Wat brengt de toekomst?

8K is inmiddels ook al uitgevonden. Echter zijn echter nog geen fabrikanten die hiervoor home cinema producten voor op de markt hebben gebracht. We moeten nog een paar jaar geduld hebben. Met de intrede van 8K (7680×4320) en zelfs 16K in onze woonomgeving geloven we er heilig in dat ook virtual reality en augmented reality verder doorontwikkelen. Dergelijke formaten passen niet meer op een schijfje, of het nu blu-ray of UHD disk heet, laat staan dat ze over de netwerkbekabeling beschikbaar is. In onze dagelijkse omgeving is deze rol al goed zichtbaar, maar vooral nog in de omgeving buiten de woonruimte. Denk bijvoorbeeld aan de enorme hype rondom Pokémon GO.

Op den duur zullen augmented reality, virtual reality en mixed reality onze home cinema ervaring compleet veranderen en de home cinema zoals we die nu kennen deels of zelfs helemaal vervangen.

Kortom: er valt nog veel moois te verwachten. De woonomgeving zal steeds slimmer en met meer comfort worden ingericht. We houden je uiteraard op de hoogte van al dit moois.