Techtrends voor het huis: Wearables

In ons eerste deel gingen we dieper in op de invloeden van 4K, 8K en 16K op onze thuisomgeving. In dit deel bespreken we de wearables. Je kent ze inmiddels vast, van die slimme horloges, brillen en andere apparaten die je op het lichaam kunt dragen.

De zorgsector zet hoog in op deze wearables. Apps zorgen ervoor dat je allerlei data kunt verzamelen over jouw gezondheid en sportactiviteiten. Dankzij machine learning wordt deze data geanalyseerd en vervolgens gebruikt om verbanden te kunnen leggen die uiteindelijk kunnen leiden tot de verbetering van de gezondheid. Zowel Google als Apple investeren groots in de wearables. Ook bij onze opdrachtgevers zien we de vraag stijgen. Wearables zijn “here to stay”!

Domotica en wearables in huis

Ook in binnen de huisautomatisering worden wearables steeds vaker ingezet om het wooncomfort te vergroten. Zo kan de smartwatch bijvoorbeeld door Domotica worden gekoppeld aan verschillende apparaten en functies in het huis. Je monitort op deze manier op eenvoudige wijze de temperatuur van de koelkast, het klimaatsysteem, alle media apparatuur of de verlichting. Dat kan allemaal op afstand. Door de koppelingen is het huis niet alleen slim ingericht, maar wordt het ook steeds slimmer. De gebruiker is altijd in control. Inrichting en toepassing van deze techniek is helemaal afgestemd op het nut en de veiligheid van de opdrachtgever.

Wearables en beveiliging van het huis

Domotica speelt een belangrijke rol als het gaat om slim en veilig wonen. Wearables zorgen ervoor dat je nog meer “in control” bent over jouw woning. In de voorgaande alinea spraken we al over de diverse koppelingen die er gemaakt kunnen worden. Ook met functies en sensoren. Natuurlijk zorgt de Domotica in huis al voor de nodige slimme techniek, maar het signaal dat wordt verzonden naar de wearables zorgt ervoor dat je ook op afstand meteen op de hoogte wordt gebracht.

Denk bijvoorbeeld aan het signaal van een rookmelder, bewegingsmelder of een glasbreukmelder dat je direct ontvangt op jouw smartwatch. Of wat te denken van het inloggen op camarabeelden? Met bijvoorbeeld een smartwatch stuur je jouw domoticaysteem eenvoudig aan op afstand. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat de veiligheid in huis wordt vergroot.

Grote merken investeren

Ondanks dat het nog vrij nieuwe producten zijn, denken we zeker dat deze wearables een zeer belangrijke rol gaan spelen in ons dagelijks leven. Grote merken als Apple, Facebook, Samsung en Google investeren in de producten en het aantal developers dat zich specifiek richt op de wearables groeit. De wearables brengen veel mogelijkheden met zich mee en dit zal zich in de nabije toekomst blijven doorontwikkelen.

Hackproof

De Opera Domotica past vanwege het kwaliteits- en beveligingsniveau alleen wearables toe die direct op het systeem toepasbaar zijn. Op deze manier ben je niet benaderbaar voor externe partijen, zoals bijvoorbeeld hackers.