Techtrends voor in het huis: investeer in glasvezel

Data neemt een vlucht

De ontwikkelingen op het gebied van high-end media, virtual reality en het verzamelen van data hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van data op jouw smartphone. Ondanks een kleine daling in de afgelopen twee jaar heeft bijna iedere smartphone gebruiker in het afgelopen decennia zijn databundel zien stijgen. In de meeste gevallen is dit een significante stijging van zo’n 500%.

We streamen erop los

Ook de snelheid waarmee we streamen en downloaden kent een flinke stijging. We halen alles met een paar seconden binnen en HD streamen verloopt vlekkeloos. Toch wordt er dagelijks hard gewerkt om de bandbreedte te blijven vergroten. Dat betekent nog meer data in en rondom het huis en daarmee is het einde van het kopergebruik ingeluid.

Het einde van koper

Het gebruik van koper domineerde in de afgelopen eeuw als het gaat om de bedrading in huizen. Het einde van dat tijdperk is in zicht. Gewoonweg, omdat de koperen bedrading de hoeveel data niet meer aan kan. Natuurlijk proberen providers nog steeds het maximale uit deze verbinding te halen, maar we moeten door.

Investeer in glasvezel

De beeldkwaliteit van televisies blijft stijgen. Een 4K, 8K en in de toekomst 16K resolutie vraagt veel van de bedrading in huis. Het is dan ook tijd om te investeren in glasvezel. Het product is al jaren beschikbaar en zo’n miljoen huishoudens maken er gebruik van. Echter wordt het nu langzamerhand noodzaak om bij te blijven met alle ontwikkelingen die gaande zijn.

Data privacy en glasvezel

Of je nou de tv aanzet of op het internet surft, je wordt ermee platgegooid: data privacy. Niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook binnen onze eigen woonomgeving komt de dataveiligheid steeds hoger op de agenda te staan. Ondanks dat ook een glasvezelverbinding is af te tappen, blijft het nog steeds de meest veilige verbinding. Om deze verbinding nog veiliger te maken kun je er altijd voor kiezen om de data versleuteld te versturen.

De voordelen van glasvezel

  • Hoge bandbreedte
  • Betrouwbaar
  • Eenvoudige te installeren

Nadelen

  • Breekbaar

Onze visie

Wij zien veel voordelen in het gebruik van glasvezel. Zeker richting de toekomst kunnen we haast niet meer zonder wanneer we in onze mediaroom een hoge resolutie film willen kijken of willen gamen.

Kaleidescape bijvoorbeeld zorgt met de ‘on-line store’ voor een gigantisch bestand aan films in dvd, blu-ray en 4K kwaliteit. Deze zijn met een klik te downloaden naar de lokale opslag. Alleen al een 100GB film downloaden kost via koper 25 minuten en via een snelle glasvezelverbinding 5 minuten.