Thuisbioscoop inrichten: 8 aandachtspunten

Samen met je familie en vrienden thuis genieten van de allernieuwste films, met altijd een haarscherp beeld en het beste surround geluid? Dat kan met je eigen thuisbioscoop. De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een high-end thuisbioscoop. De Opera Domotica heeft alle kennis en ervaring in huis om jouw thuisbioscoop te realiseren.

Een thuisbioscoop inrichten vraagt wel om de nodige aandacht en het maken van een aantal keuzes. Je wilt maximaal genieten van je eigen thuisbioscoop en dat betekent dat alles precies goed moet zijn. Waar moet je dan allemaal aan denken? De Opera Domotica geeft je inzicht in de belangrijkste aandachtspunten bij het realiseren van een thuisbioscoop.

1. Hoeveel personen zitten er?

Het ontwerpen van een thuisbioscoop begint met het aantal personen in de ruimte. Gaat het dan enkel om de gezinsleden, om de hele familie of misschien wel een grote vriendengroep? Uiteraard zullen er af en toe meer mensen aanwezig zijn dan gewoonlijk. Toch, is het goed om voor de grootte van de thuisbioscoop vooral te kijken naar de bezetting in 80% van de tijd.

2. Soort scherm en afmeting

Er is veel keuze als het gaat om soorten schermen. Daarbij speelt de zitafstand tot het scherm een grote rol. Wanneer de kijkers te dichtbij zitten, dan geeft dit geen optimaal bioscoopgevoel en kan het nek- en oogklachten veroorzaken. Is de afstand te groot en het scherm te klein, dan is de ondertiteling vaak niet goed leesbaar. Wij adviseren je graag over de juiste kijkafstand. Verder is een curved screen aan te raden voor de thuisbioscoop. Wij kunnen je het 120 inch Supreme3 4K curved scherm zeker aanbevelen, vooral omdat het hier gaat om een akoestisch, transparant scherm dat het beeldgeluid perfect doorlaat.

3. Klimaat

Het klimaat in een thuisbioscoop moet liefst ook behaaglijk zijn. Niet te warm als de ruimte vol zit met personen, niet te koud als je in je eentje geniet van een film of serie. De plaatsing van de ventilatieroosters moeten op de juiste plaats zitten en op een juiste manier de lucht naar binnen blazen, zonder dat je daarvan hinder ondervindt.

4. Akoestische elementen in de ruimte

Geluid maakt of breekt een film. Een romantische film met een gevoelig pianogeluid kan je diep raken. Een actiefilm kan je rechtop in je stoel doen zitten wanneer er helikopter van links naar rechts door de ruimte komt vliegen of explodeert. Dit geeft aan hoe belangrijk de geluidsbeleving van je thuisbioscoop is. Hiervoor kun je zelfs nog akoestische elementen toevoegen aan iedere gewenste ruimte, zodat er een optimale geluidsbalans kan worden gecreëerd. Dit kan door onder meer gebruik te maken van diverse akoestische wandpanelen, stoffen, maar ook kunst.

5. Soorten geluid / speakers

We blijven nog even bij het geluid, want de manier waarop het geluid wordt overgebracht is uiteraard ook belangrijk. Voor een thuisbioscoop wordt het geluid in het beste geval op Dolby Atmos, DTS:X, THX gebaseerd. Deze norm wordt ook toegepast in bioscopen, wat duidelijk weergeeft welke kwaliteit je ervan mag verwachten. Vanzelfsprekend moeten de speakers (bijvoorbeeld van het merk dARTS), op de juiste plekken worden geplaatst. De perfecte bioscoopbeleving wordt (wat ons betreft) gerealiseerd met een 7.2.4. opstelling met een totaalvermogen van 8000 Watt. Uiteraard is e.e.a. wel afhankelijk van uw ruimte.

6. Box in Box of in bestaande ruimte?

Een thuisbioscoop kan op verschillende manieren worden gerealiseerd, bijvoorbeeld in een bestaande ruimte of ‘Box in Box’. Bij het maken van een keuze uit deze twee mogelijkheden is het vooral belangrijk om te bedenken wat voor invloed de thuisbioscoop op de rest van de ruimten in huis heeft. Is het wenselijk dat iedereen in het huis kan meegenieten, of juist niet? Het is mogelijk om de inrichting van de thuisbioscoop helemaal naar wens aan te passen, waardoor bijvoorbeeld de woonkamer met één druk op de knop kan worden omgetoverd tot een complete thuisbioscoop.

7. Indeling van de zaal

Wil je in de woonkamer genieten van de thuisbioscoop of wordt er toch een speciale ruimte met een echte bioscoopzaal gerealiseerd? Alles is natuurlijk mogelijk. Hierbij is het o.a. belangrijk om goed na te denken over de zaalindeling. Wat is praktisch? Natuurlijk denken wij hierin graag met je mee.

8. Soorten stoelen

In een thuisbioscoop moet je lekker kunnen zitten en dat is heel persoonlijk. De ene persoon zit het liefst rechtop in een stoel, de ander ligt liever onderuitgezakt op een bank. Het is goed om te kijken naar wat voor soort stoelen het best passen bij jouw thuisbioscoop, zodat de mensen die er het meest gebruik van zullen maken comfortabel kunnen zitten. Wij kunnen je vele opties en keuzes bieden!

Wil jij genieten van de beste thuisbioscoop?

Een slimme, hoogwaardige en comfortabele thuisbioscoop; daar kan iedereen volop van genieten. Wil jij ook van jouw droom werkelijkheid maken? Maak dan snel een vrijblijvende afspraak met ons. Onze experts delen graag alle kennis met je over het realiseren van dé perfecte thuisbioscoop, en kunnen je de mogelijkheden in onze geavanceerde showroom laten zien en beleven. Welkom!